» Objavljeno: | | Tagovi: candida, candida albicans, gljivice, liječenje candide, anticandida dijeta, zdravlje , infekcije candide | pogledano: 70 put(a)

Candida albicans - bolest modernog doba

Vjerojatno ne postoji osoba koja još nikada nije čula ili osjetila negativne posljedice jedne tako naizgled obične, a zapravo razarajuće gljivice. Pobliže ćemo objasniti neke od simptoma, uzroka, utvrđivanja, liječenja i posljedica kako biste na vrijeme uspjeli sprječiti njeno “delikventno ponašanje” u unutrašnjosti vašeg organizma.

Candida albicans

Candida albicans

Što je candida?

Candida albicans je gljivica koja se normalno u ljudskom organizmu može pronaći u ustima, probavnom traktu, vagini, koži, ali i u ostalim organima. No njezin rast usljed brojnih čimbenika može izmaknuti kontroli i tada se pojavljuju infekcije, a ukoliko se ne liječi širi se po čitavom organizmu sve do stanja kada je ona postaje nemjerljiva i time narušava cjelokupno zdravstveno stanje pojedinca.

Kako se candida ponaša u organizmu?

Zahvaljujući svojim korijenima candida se hvata za crijevni zid i ukoliko tada nije zaustavljen njen rast, dolazi do bušenja i stvaranja sićušnih rupica u crijevnom zidu. Rupice dozvoljavaju djelomično probavljenim proteinima, toksinima, ali i samoj candidi ulazak u cirkulaciju te širenje po cijelom tijelu. Ovo stanje poznato je kao sistemska kandidijaza i može imati vrlo loše posljedice za cjelokupno psihofizičko stanje osobe.

Parazitski oblik candide izlučuje otpadne tvari koje opterećuju jetru i cijeli organizam. Candida proizvodi i jednu vrstu lažnog estrogena što daje signal tijelu da ga ima dovoljno i time narušava prirodnu proizvodnju hormona, što ostavlja posljedice na endokrini sistem.                                          

Kada je razina šećera u krvi visoka, gljivica proizvodi etanol (alkohol). Nusproizvod aktivnosti gljivica je i acetaldehid, tvar slična formaldehidu, koji se može zamjetiti u lošem zadahu iz usta.

Infekcija kandidom dovodi i do raznih biokemijskih poremećaja u organizmu; ometanje proizvodnje kolagena, oksidaciju masnih kiselina, blokiranje normalnih živčanih funkcija i sprečavanje imunološkog sustava da se bori sa infekcijama.

Candida – septikemija najteži je oblik infekcije candidom, a obilježena je trovanjem krvi i infekcijom svih organa. Ovakve infekcije česte su kod osoba koje boluju od po život opasnih poremećaja.

Jednom rječju candidu se može smatrati ozbiljnim neprijateljem koji često biva uzrok drugim poremećajima i bolestima i svakako bi je se trebalo držati pod kontrolom.

Najčešći uzroci infekcije candidom su: moderan životni stil, nepravilna prehrana, pretjerani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom, nepodnošenje glutena i kazeina, vegetarijanstvo, makrobiotika, lijekovi (antibiotici, kortikosteroidi, antidepresivi), kontracepcija ili hormonalna terapija, nedostatak želučane kiseline, kiselo-lužnata neuravnoteženost tijela, prekomjerni unos alkohola, autoimmune bolesti, pad imuniteta, trudnoća i stres, psihička stanja, depresija, napadi panike, psihoza, dijabetes, uska odjeća, pretilost, a u rijetkim slučajevima može doći intravenski, kroz kateter ili kirurške rane.

Utvrđivanje candide testovima

Prisutnost candide može se dijagnosticirati uz pomoć testova. Ovisno o laboratoriju, može se izvršiti analiza stolice na gljivice, analiza pljuvačke ili krvi na antitijela (IgG i IgA) na candidu, ili analiza urina koja pokazuje prisutnost gljivica.                                                                             

Međutim, postoji i kućni test za candidu, koji ljudi koriste već dugi niz godina da bi odredili razinu candide u organizmu. Test je jednostavan i besplatan, a često se pokazalo da je pouzdan.

Dakle, prije nego li što odete na spavanje, napunite čašu čistom vodom i ostavite ju kraj kreveta. Slijedeće jutro, odmah nakon što se probudite, pljunite u vodu. Ostavite čašu 15-tak minuta. Nađite izvor svjetlosti i pogledajte u čašu. Ako je slina ostala na površini čaše, ili se otopila, a u čaši je bistra voda tada je test negativan. Ukoliko je voda postala mutna, ili se u vodi vide niti koje se spuštaju prema dnu čaše ili ako se slina skupila dolje, postoji velika mogućnost da nosite previše candide u organizmu.

U ovom slučaju predlažemo da se obratite za savjet svome liječniku ili pokušate riješiti candidu na prirodan način.

Simptomi prekomjernog rasta candide u organizmu: kronične gljivične infekcije sa simptomima svrbeža, pečenja i pojačanog iscjetka, suha sluznica, alergije, kihanje, začepljenje nosa, kronični iscjedak iz nosne šupljine, čest kašalj, grlobolja, suha usta, lezije po jeziku, pečenje u ustima, česte prehlade, astma, probavni simptomi kao što su sindrom iritabilnog kolona, nadutost i plinovi, grčevi, dijareja, konstipacija i žgaravica, alergija na hranu, snažna želja za slatkom hranom, kruhom, tjesteninom, loš zadah iz usta, česte glavobolje i kronični umor, hladne ruke i stopala, simptomi živčanog sustava kao što su anksioznost, depresija, slabo pamćenje i slaba koncentracija, problemi sa menstrualnim ciklusom, razni kožni osipi i veliki broj ostalih simptoma u direktnoj ili indirektnoj povezanosti.

Liječenje

Borba protiv candide predstavlja pravi strateški plan. Ukoliko joj se usprotivi sa više strana ona će se prije predati, a sa svake strane potrebno je biti jednako čvrst i ustrajan.

Protokol protiv candide

Uskratiti joj hranu uz anticandidu dijetu

Uništiti prekomjeran rast (citrofit, soda bikarbona, ulje origana, kokosovo ulje)

Izbaciti je iz organizma (hidrokolon terapija)

Izgraditi zdravu crijevnu floru (probiotici, kefir, kiseli kupus)

 

Ojačati organizam i imunitet (kokosovo ulje, probiotici, magnezijev klorid)


Dodaci

Komentirajte