» Objavljeno: | | Tagovi: candida, candida albicans, gljivice, liječenje candide, anticandida dijeta, zdravlje , infekcije candide | pogledano: 750 put(a)

Candida albicans - bolest modernog doba

Vjerojatno ne postoji osoba koja još nikada nije čula ili osjetila negativne posljedice jedne tako naizgled obične, a zapravo razarajuće gljivice. Pobliže ćemo objasniti neke od simptoma, uzroka, utvrđivanja, liječenja i posljedica kako biste na vrijeme uspjeli sprječiti njeno “delikventno ponašanje” u unutrašnjosti vašeg organizma.

Candida albicans

Candida albicans

Što je candida?

Candida albicans je gljivica koja se normalno u ljudskom organizmu može pronaći u ustima, probavnom traktu, vagini, koži, ali i u ostalim organima. No njezin rast usljed brojnih čimbenika može izmaknuti kontroli i tada se pojavljuju infekcije, a ukoliko se ne liječi širi se po čitavom organizmu sve do stanja kada je ona postaje nemjerljiva i time narušava cjelokupno zdravstveno stanje pojedinca.

Kako se candida ponaša u organizmu?

Zahvaljujući svojim korijenima candida se hvata za crijevni zid i ukoliko tada nije zaustavljen njen rast, dolazi do bušenja i stvaranja sićušnih rupica u crijevnom zidu. Rupice dozvoljavaju djelomično probavljenim proteinima, toksinima, ali i samoj candidi ulazak u cirkulaciju te širenje po cijelom tijelu. Ovo stanje poznato je kao sistemska kandidijaza i može imati vrlo loše posljedice za cjelokupno psihofizičko stanje osobe.

Parazitski oblik candide izlučuje otpadne tvari koje opterećuju jetru i cijeli organizam. Candida proizvodi i jednu vrstu lažnog estrogena što daje signal tijelu da ga ima dovoljno i time narušava prirodnu proizvodnju hormona, što ostavlja posljedice na endokrini sistem.                                          

Kada je razina šećera u krvi visoka, gljivica proizvodi etanol (alkohol). Nusproizvod aktivnosti gljivica je i acetaldehid, tvar slična formaldehidu, koji se može zamjetiti u lošem zadahu iz usta.

Infekcija kandidom dovodi i do raznih biokemijskih poremećaja u organizmu; ometanje proizvodnje kolagena, oksidaciju masnih kiselina, blokiranje normalnih živčanih funkcija i sprečavanje imunološkog sustava da se bori sa infekcijama.

Candida – septikemija najteži je oblik infekcije candidom, a obilježena je trovanjem krvi i infekcijom svih organa. Ovakve infekcije česte su kod osoba koje boluju od po život opasnih poremećaja.

Jednom rječju candidu se može smatrati ozbiljnim neprijateljem koji često biva uzrok drugim poremećajima i bolestima i svakako bi je se trebalo držati pod kontrolom.

Najčešći uzroci infekcije candidom su: moderan životni stil, nepravilna prehrana, pretjerani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom, nepodnošenje glutena i kazeina, vegetarijanstvo, makrobiotika, lijekovi (antibiotici, kortikosteroidi, antidepresivi), kontracepcija ili hormonalna terapija, nedostatak želučane kiseline, kiselo-lužnata neuravnoteženost tijela, prekomjerni unos alkohola, autoimmune bolesti, pad imuniteta, trudnoća i stres, psihička stanja, depresija, napadi panike, psihoza, dijabetes, uska odjeća, pretilost, a u rijetkim slučajevima može doći intravenski, kroz kateter ili kirurške rane.

Utvrđivanje candide testovima

Prisutnost candide može se dijagnosticirati uz pomoć testova. Ovisno o laboratoriju, može se izvršiti analiza stolice na gljivice, analiza pljuvačke ili krvi na antitijela (IgG i IgA) na candidu, ili analiza urina koja pokazuje prisutnost gljivica.                                                                             

Međutim, postoji i kućni test za candidu, koji ljudi koriste već dugi niz godina da bi odredili razinu candide u organizmu. Test je jednostavan i besplatan, a često se pokazalo da je pouzdan.

Dakle, prije nego li što odete na spavanje, napunite čašu čistom vodom i ostavite ju kraj kreveta. Slijedeće jutro, odmah nakon što se probudite, pljunite u vodu. Ostavite čašu 15-tak minuta. Nađite izvor svjetlosti i pogledajte u čašu. Ako je slina ostala na površini čaše, ili se otopila, a u čaši je bistra voda tada je test negativan. Ukoliko je voda postala mutna, ili se u vodi vide niti koje se spuštaju prema dnu čaše ili ako se slina skupila dolje, postoji velika mogućnost da nosite previše candide u organizmu.

U ovom slučaju predlažemo da se obratite za savjet svome liječniku ili pokušate riješiti candidu na prirodan način.

Simptomi prekomjernog rasta candide u organizmu: kronične gljivične infekcije sa simptomima svrbeža, pečenja i pojačanog iscjetka, suha sluznica, alergije, kihanje, začepljenje nosa, kronični iscjedak iz nosne šupljine, čest kašalj, grlobolja, suha usta, lezije po jeziku, pečenje u ustima, česte prehlade, astma, probavni simptomi kao što su sindrom iritabilnog kolona, nadutost i plinovi, grčevi, dijareja, konstipacija i žgaravica, alergija na hranu, snažna želja za slatkom hranom, kruhom, tjesteninom, loš zadah iz usta, česte glavobolje i kronični umor, hladne ruke i stopala, simptomi živčanog sustava kao što su anksioznost, depresija, slabo pamćenje i slaba koncentracija, problemi sa menstrualnim ciklusom, razni kožni osipi i veliki broj ostalih simptoma u direktnoj ili indirektnoj povezanosti.

Sve o candidi na jednom mjestu - saznajte više!

Candida Control - anticandida program

 

 


Dodaci

Komentirajte