» Objavljeno: | | Tagovi: terme, toplice | pogledano: 1061 put(a)

Eko lokacija: Toplice Sveti Martin

U izboru lokacija gdje ćemo provoditi vrijeme s obitelji možemo se voditi okolišno i društveno odgovornim poslovanjem. Jedna lokacija koja konceptualno, no i u praksi drži do zdravlja, okoliša i društva jesu Terme Sveti Martin. Pri posjeti toplicama svakako djeci objasnite na koje sve načine mogu pridonositi održivosti okoliša i društva.

.

.

U siječnju 2014. godine upravljanje nad Termama Sveti Martin preuzeo je slovenski brand LifeClass, a nakon mjeseci prilagođavanja i podizanja standarda u rujnu je otvoreno od temelja do krova renovirano termomineralno kupalište pod nazivom „Temple of Life“, u prijevodu „Hram Života“. Istraživanja provedena iste godine pokazala su kako je termomineralna voda u Termama Sveti Martin jedna od najboljih u cijeloj Europi. Bogata je natrijem, kalijem, flourom, litijem, i stroncijem, brojnim elementima koji dokazano pozitivno utječu na zdravlje ljudi. Stimulativnim djelovanjem pogoduju očuvanju zdravlja, uma te duhovne i mentalne sposobnosti.

Antropozofski koncept

U arhitektonskom konceptu, kao i u poslovnom, isprepliću se dijelovi antropozofske filozofije Rudolfa Steinera (Waldorfska škola, antropozofska medicina, biodinamička poljoprivreda), LifeClass filozofija kvalitete života i lokalne vrijednosti. Filozofija se u interijeru očituje životnim bojama, oblicima i naslikanom pričom o životnom ciklusu kroz osam planeta. Od lokalnih elementa najvažnija je termalna voda jedinstvene kombinacije minerala.

Utemeljitelj antropozofije je dr. Rudolf Steiner rođen u Donjem Kraljevcu, malom selu nedaleko Termi Sveti Martin. Prema definiciji, antropozofija je skup ezoteričnog znanja o duhovnoj naravi čovjeka, svijeta i svemira. Ona predstavlja cjelokupan krug ljudske djelatnosti, uključujući velikim dijelom religiju, znanost i umjetnost. Ono što antropozofska filozofija promovira zapravo je unutarnji mir, zdravlje tijela i duha za pojedinca, jer ako je zdrav pojedinac, zdrava je i cijela zajednica. 

Koncept Termi Sveti Martin nastao je u skladu sa holističkom filozofijom u kojoj um, duša i tijelo moraju biti u ravnoteži za održavanje zdravlja.

Zdravlje

U „zdravom poslovanju“  Terme se vode zdravljem okoline; zdravljem zaposlenika i lokalne zajednice te zdravljem gostiju.

U prostoru bazena nalazi se bar u kojem se poslužuju u pravilu samo zdrave namirnice i jela kao što su razne salate, zdravi kašasti sokovi i slično. Pored “Fontane mladosti”, čelične kugle koja predstavlja atom i DNK spirale iznad, je fontana s pitkom vodom.

Terme Sveti Martin općenito koriste i nude domaće namirnice, pribavljene od lokalnih proizvođača, točnije dvadeset OPG-ova u neposrednoj blizini. Gostima osiguravaju najkvalitetnije, prirodno uzgojene, sezonske, svježe i neprskane namirnice koje su temelj svake dobre kuhinje, a istovremeno Terme su akcelerator malog gospodarstva općine i županije, te pridonose jačanju lokalne zajednice. Primjer lokalnih namirnica su zdravi snackovi od kojih su najpopularniji čips od jabuke i bučine sjemenke, svježe ili primjerice pržene i u čokoladi.

Osim kvalitetnih namirnica u ponudi imaju i »zdravije« varijante tradicionalnih jela. Tako primjerice nude klasičnu gibanicu, ali i zdravu Međimursku gibanicu koja se priprema s medom i vlastitim korama sličnim domaćim mlincima, a sadrži manje kalorija od klasične.

U kompleksu bazena, na katu, nalazi se centar zdravlja. U ponudi je primjerice slana soba i vježbe za trudnice. U slanoj sobi provodi se haloterapija ili solna terapija, terapijska metoda koja se koristi u liječenju dišnih i kožnih bolesti. Terapija se zasniva na udisanju mikročestica kristalne soli te izlaganju tijela suhome aerosolu kamene soli. Rekreativni programi za trudnice omogućuju trudnici da se vrlo rano, nakon završenog prvog tromjesečja trudnoće uključi u program nakon procijene funkcionalno mišićno-koštanog statusa kod fizioterapeuta i obavljenog liječničkog pregleda.

LifeClass Terme Sveti Martin prvi je Adria Bike Resort u Hrvatskoj. Ta lincenca potvrda je razini biciklističke usluge koja uključuje najam bicikala i biciklističke opreme, praonicu bicikala, servisnu stanicu, vođene biciklističke ture, čuvano skladište bicikala, pranje biciklističke opreme te vlastitu GPS navigaciju s uključenih preko 20 interesnih točaka i preko 700 kilometara biciklističkih staza. Bicikl je najbolje prijevozno sredstvo za upoznavanje svih atrakcija koje regija nudi, pa tako i prirodnih uz rijeku Muru ili Dravu. Krajolik rijeke Mure u Međimurju zaštićen je kao značajan, a rijeka Mura udaljena je svega oko 5 kilometara. Oko 5 km udaljeno je i samo mjesto Sveti Martin, a upravo od Termi do mjesta vodi biciklistička staza koja je dio posljednje etape "Tour of Croatia".  U ponudi za najam imaju i dječje bicikle (najmanja veličina kotača 20“)  i zaštitne kacige.

Međimurske Terme zapošljavaju oko stosedamdeset mještana. Pokrenuli su program motivacije zaposlenika da njeguju svoje tijelo i um. Kako navode, gotovo svi zaposlenici počeli su mijenjati svijest o važnosti kretanja i previlne prehrane te sve više zaposlenika koristi bicikl kao prijevozno sredstvo do posla.

Zelene Terme

Svjesni velikog utjecaja hotelske industrije na okoliš Terme implementiraju razne certifikate i standarde kako bi utjecaj sveli na najmanju moguću mjeru. 

Prvi i za sada jedini u Hrvatskoj uveli su korekciju pH vrijednosti vode u bazenima pomoću ugljičnog dioksida. pH vrijednost bazenske vode jedna je od najznačajnijih vrijednosti kvalitete vode i utječe na faktore čistoće. Tradicionalno se kao neutralizirajući agensi koriste mineralne kiseline. Neutralizacija ugljičnim dioksidom ekološka je metoda, a uvođenjem te metode iz tehnološkog procesa izbačena je sumporna kiselina i smanjena je uporaba klora.

Po cijelom resortu razmješteno je pet pročistača otpadnih voda. Sav otpad se prije predaje selektira.

U sklopu hotela se nalazi i punionica za e-vozila i e-bicikle koja je besplatno na raposlaganju svim gostima. Goste koji iste ne posjeduju punionica potiče na razmišljanje o okolišu, novim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije.

„Činjenica je da to nisu bazeni ispunjeni toboganima i adrenalinskom ponudom, ali to niti nije ideja koja stoji iza projekta nego je cilj ljudima pružiti prostor u sklopu kojeg mogu raditi na sebi i postići taj životni balans.”


Dodaci

Komentirajte