» Objavljeno: | | Tagovi: eko turizam | pogledano: 1217 put(a)

Eko turizam - Putujte u skladu s prirodom

Eko putovanje je putovanje sa svrhom, a kako putovati u skladu s prirodom otkrijte iz članka.

Zeleni koferi

Zeleni koferi

Znatiželja je jedna od najfundamentalnijih osobina svakog čovjeka; u svima nama postoji želja za otkrivanjem novoga, za novim iskustvima. Moderni je čovjek ljubitelj putovanja, voli upoznavati nova mjesta i kulture, no zbog štetnosti za okoliš koju izaziva turizam 21. stoljeća, pojavljuje se potreba za ekološki prihvatljivima vrstama turizma, kako bismo osigurali da i iduće generacije uživaju u destinacijama u kojima mi uživamo danas.
Međunarodno eko-turističko društvo (The International Eco-Tourism Society, TIES) eko-turizmom podrazumijeva odgovorno ponašanje tijekom putovanja i izleta u prirodna područja, brigu za očuvanje okoliša i djelovanje na dobrobit lokalne zajednice područja koje se posjećuje. Međutim, današnji je turizam zbog svoje masovnosti često štetan po prirodu, ali i kulturu neke turističke destinacije.


Iako je sama želja za putovanjem najčešće kulturološki motivirana, današnji je turizam reducirao tu kulturu kako bi je što lakše prodao željnim turistima, to jest, turističke agencije danas imaju pomno isplanirane rute i ponude koje posjetitelje samo površno upoznaju s nekom destinacijom, prikazuju njezin turistima prilagođeni dio, bez zadiranja u svu dubinu i kompleksnost nekog mjesta i pripadajuće mu kulture. Primjerice, odlučite li se na putovanje u Beograd, postoji mnoštvo turističkih agencija koje će vas provesti glavnim znamenitostima, ušminkanim dijelovima grada, no ono što ćete vidjeti tek je fasada pravog Beograda. Oni koji uistinu žele upoznati neku zemlju okrenut će se eko turizmu, poput Kevina Shannona, koji je propješačio Srbiju noseći samo najosnovnije stvari, i doživio tu zemlju na puno dublji način od konvencionalnog turista (izvor). 

Nevjerojatan ali istinit je podatak da turistička industrija zarađuje više od automobilske. Time turizam postaje više od uživanja u prirodni ljepotama ili kulturnoj baštini nekog grada ili područja, te postaje filozofija odgovornog i održivog odnosa prema svim aspektima okoline koju posjećujemo. Stoga su najvažnija načela eko turizma izgradnja ekološke i kulturne svijesti i poštivanje prema prirodi i zajednici u koju se dolazi, minimalan utjecaj na okoliš, te naglasak na pozitivnim iskustvima i za turiste i za domaćine. To konkretno znači da bi novac koji turist troši na određenoj destinaciji trebao biti potrošen na robu i usluge koji dolaze od lokalnih ljudi (mali obiteljski restorani, kafići, apartmani i slično). Stoga konzumirajte lokalne namirnice i meso. Poticanje lokalne privrede osnova je održivog turizma.

Raspitajte se postoje li kakve opcije ekološki prihvatljivog prijevoza do vaše destinacije, letite što je manje moguće, a kad dođete do odredišta, koristite javni gradski prijevoz ili bicikl. Pri pakiranju stvari izbjegavajte nositi ono što će postati otpad.  Štedite vodu i električnu energiju, koristite solarne ploče i obnovljive izvore energije kad god je moguće.

U nekim državama, poput Švedske, Norveške ili Njemačke, eko-turizam iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate kako se razvija ekološka svijest građana. Postaje bitna gospodarska grana, pogotovo u Africi, gdje sačinjava velik dio BDP-a.

Eko putovanje je putovanje sa svrhom, što znači da biste prije odabira destinacije, smještaja ili agencije trebali razmotriti koje su najbolje ponude za zaštitu okoliša i dobrobit lokalne kulture. Njegov ključni sentiment je osjetljivost prema političkoj, ekološkog i socijalnoj klimi područja koje posjećujete. Naposljetku, samo će vam eko putovanje omogućiti da istražite destinacije u svoj njihovoj punini, da osjetite kako dišu i žive njihovi stanovnici te da pomognete njihovom očuvanju i razvitku. 


Dodaci

Komentirajte