» Objavljeno: | | Tagovi: klorela, chlorella, dodaci prehrani, prirodni dodaci prehrani, superhrana, alge, smoothie, prirodni sokovi | pogledano: 2418 put(a)

Klorela (chlorella) – alga kao dodatak prehrani

Klorofil u prehrani iznimno je važan, a ako znamo da nam alge poput klorele mogu osigurati dovoljne količine ove vrijedne tvari, zašto ih ne dodati u prehranu.

.

.

Klorela (Chlorella Vulgaris) je zelena jednostanična slatkovodna alga okruglaskog oblika. Ona raste u jezerima i ribnjacima dok se kao dodatak prehrani često uzgaja u zatvorenim steriliziranim prostorima. Nastala je prije oko dvije i pol milijarde godina te je među najstarijim oblicima života na Zemlji.

Kloreli se dodaje naziv superhrane jer ima do 10-puta više zdravog klorofila od sličnog zelenila kao što je pšenična trava, ječam ili alfalfa. Alga je dobila ime klorela upravo zbog visokog sadržaja klorofila, bitne hranjive tvari koja čisti tijelo. U suhom obliku klorela sadrži čak 45% proteina!

Za konzumaciju se najčešće koristi prah klorele koji mogu uzimati odrasli, stariji i djeca starija od 2 godine. Preporučen dnevni unos je 3–4 grama klorele u prahu. Za bolji učinak preporuča se uzmiti je pola sata prije obroka.

Prah klorele je vrlo dobro topljiv u sokovima, rižinom ili sojinom mlijeku, jogurtu, a može ga se dodavati i u smoothie-je ili energetske pločice koje pripremate kod kuće. Iako možete prah dodavati brojnim receptima, ljubitelji sirove hrane izbjegavaju kuhanje ili zagrijavanje klorele jer se na taj način čuva njezina nutritivna vrijednost.

Kako klorela pomaže našem zdravlju 

Zbog velike količne bjelančevina i dobrog omjera ostalih hranjivih tvari, Chlorella je korisna kod kontrole težine, sprečavanja raka te kao potpora imunološkom sustavu.

Slabokrvnost i čišćenje krvi. Klorela iz krvi odnosi probavljene tvari, zbog svog nitastog sastava na se veže teške metale i toksine, koji se sakupljaju u krvi. Čisti protok krvi s mnogo crvenih stanica, koje prenose kisik, od izuzetnog je značaja za pravilan rad našeg tijela. Dodatno, klorela je bogat izvor klorofila koji je sličan hemoglobinu, proteinu, koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama. Hemoglobin prenosi kisik te s time pokreće cijelo naše tijelo. (Alkalnost organizma postiže se upravo dovoljnom količinom kisika kojom se opskrbljuju sve naše stanice.) I klorofil krvlju prenosi kisik po našem tijelu. Jedina razlika između klorofila i hemoglobina je u molekuli magnezija u sredini klorofila, jer hemoglobin u sredini sadrži molekulu željeza. Sadržaj magnezija je važan, da naše srce svaki put pravilno otkuca. Budući da klorofil može pomoći formirati crvene krvne stanice, neki se znanstvenici već sugerirali, kako bi se klorofil trebao upotrebljavati za liječenje slabokrvnosti.

Gdje kupiti klorelu?Poboljšanje probave. Enzimi su važna tvar u našem tijelu. Klorela sadrži klorofilazu i pepsin, koji su probavni enzimi, isto tako klorela sadrži i ostale različite enzime, važne za naše tijelo. Dokazano je, da konzumiranje klorele poboljšava probavu. Neugodnim mirisom klorofil pomaže kod zatvora.

Ravnoteža  pH vrijednosti. Za zdravlje naše tijelo mora održavati pH ravnotežu između alkalnog i kiselinog stanja, s vrijednošću između 7,2 i 7,4 pH. Nažalost, zbog ne tako zdravog načina života, stresa, loše prehrane (osobito prerađene i brze hrane i gaziranih pića i šećera), tjelesne pH vrijednosti su neuravnotežene i uglavnom kisele. Kisela okolina dovodi do brojnih oboljenja, međutim mala je vjerojatnost, da će se ta oboljenja pojaviti u lužnatom okolišu. Klorela podiže razinu lužnatosti u tijelu pa nam njeno konzumiranje pomaže sačuvati neutralnu pH vrijednost.   

Šećer u krvi i krvi tlak. Istraživanja su pokazala da klorela može pomoći normalizirati šećer u krvi u slučaju niske vrijednosti (hipoglikemija). Razina šećera u krvi je izuzetno važna za ispravan rad mozga, srca i metabolizma. Tu je još i visok krvni tlak (tihi ubojica) koji je jedan od najvećih uzroka srčanog i moždanog udara. Istraživanja na štakorima pokazala su da redovito konzumiranje klorele smanjuje visok krvni tlak i sprječava mogućnost udara.

Ako provodite detoksikaciju ili na bilo koji način želite pomoći svome tijelu da se riješi toksina, klorela svakako može biti od pomoći.

U svojim su istraživanjima došli so zaključka da je zelena alga klorela izvrstan izvor za detoksifikaciju. Klorela učinkovito pročišćuje toksine iz naših tijela. Klorela djeluje kao čistač naših crijeva, ali i kao prirodni zaštitnik jetr te pomaže u održavanju čistog krvotoka.

Bez obzira kako se fizički osjećali, klorela je odličan dodatak prehrani koji vam samo može pomoći u održavanju zdravog stanja organizma.

Znate li gdje kupiti klorelu? Potražite je u našem katalogu proizvoda Chlorella .


Dodaci

Komentirajte