» Objavljeno: | | Tagovi: papaja, papaya, dodaci prehrani, vitamin C, A vitamin, prirodno zdravlje, probavni sustav, zdravo mršavljenje | pogledano: 7968 put(a)

Papaja za zdrav probavni sustav

Papaja (papaya, lat. Carica papaya ) je egzotična biljka, a njezin istoimeni plod je egzotično voće dostupno za konzumaciju i kod nas, bilo u svježem obliku ili kao dodatak prehrani u prahu.

.

.

Papaja je poznata i pod imenom pawpaw. Vjeruje se da je papaya porijeklom iz južnog Meksika i Središnje Amerika, dok je danas kultivirana u gotovo svakoj tropskoj i suptropskoj zemlji. Danas se najviše uzgaja u Južnoj Americi, Indiji i Južnoj Africi. Stablo papaje slično je palmi, a plodovi mogu biti teški i do deset kilograma. Kora zrelog ploda je žute do zelenkaste boje, dok je njezina unutrašnjost žuta, narančasta ili ružičasta, u samom središtu ispunjena sitnim crnim košticama ljutkastog okusa poput crnog papra. Ima predivan slatki okus koji podsjeća na dinju pa se zato često i naziva tropska dinja. Papaya je voće koje je Kolumbo nazvao „plod anđela“!

Papaya se bere kad kora ploda poprimi žuto-zelenu boju. Nakon što nekoliko dana dozrijeva na sobnoj temperaturi, kora će postati gotovo potpuno žuta i bit će mekana na dodir. Rano ubrani tamno zeleni plodovi ne sazrijevaju dobro bez obzira što će kora postati žuta.

Papaya se možete jesti samostalno ili uz prilog drugim jeima. Može se kuhati i koristiti u desertima. Zelenu papayu se ne preporučuje jesti sirovu jer sadrži lateks, ali se tada može skuhati i jesti kao povrće. Papaja se može koristiti u voćnim sokovima i salatama, ali štetnu koru treba obvezno ukloniti prije konzumacije. Na karipskim otocima, mlado lišće papaje se kuha i jede poput špinata, dok u Indiji sjemenke ponekad koriste kao dodatak uz crni papar.

Plod papaye (kao i listovi) sadrže enzim papain koji je dobar za probavu i koristi se za omekšavanje mesa u kulinarstvu. Papain je kao i bromelain iz ananasa izuzetno djelotvoran probavni enzim koji potiče probavu i razgradnju hrane. Na taj se način hrana kraće zadržava u želudcu, sprečava nadutost i potiče razgradnju masti. Ovaj enzim je posebno koncentriran u plodu.

Nutricionisti često preporučuju papaju u prehrani jer je bogat izvor antioksidansa. Osim papaina kao najpoznatijeg enzima, papaya sadrži više od 80 hranjivih tvari. Bogata je provitaminom A, vitaminom C, likopenom, flavonoidima, B vitaminom, folnom i pantotenskom kiselinom, a sadrži kalij, bakar, magnezij i mnogo vlakana. Zajedno, ove hranjive tvari pomažu zdravlje kardiovaskularnog sustava, a također pružaju i sinergijsku zaštitu debelog crijeva od štetnog djelovanja slobodnih radikala u njihovom DNK. Povećanjem unosa tih nutrijenata papaya je posebno dobra za osobe s rizikom od raka debelog crijeva. Vlakna iz papaye se vežu za kancerogene toksine u debelom crijevu i drže ih podalje od zdravih stanica.

Papaja za zdravlje

Malo kalorija. Plod papaje sadrži malo kalorija (43 kcal/100 g), oko 88% otpada na vodu i 10% na ugljikohidrate (šećeri – glukoza i fruktoza), a bogata je fitonutrijenitima, mineralima i vitaminima.

Vitamin C. Zrela papaya im visok udio C vitamin (100 g papaje sadrži oko 80% dnevnih potreba odrasle osobe za vitaminom C). Znanstvena istraživanja samo dokazuju koliko je C vitamin važan za naš imunitet, kao antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala i da djeluje protuupalno.

Vitamin A. Papaja je odličan izvor vitamina A (sadrži ok 1094 I/100 g) i flavonoida kao što je betakaroten, lutein, zeaksantin i kriptosantin. Vitamin A potreban nam je za zdravlje kože i dobar vid. Upravo ove tvari djeluju poput antioksidansa u našem tijelu. Dokazano je da konzumacija svježeg voća i povrća bogatog karotenima igra važnu ulogu u procesu starenja i nas štite od malignih stanja.

B-kopleks. Folna kiselina, vitamin B6, riboflavin, tiamin (B1) važni su za metabolizam te ih naše tijelo dobiva isključivo iz prehrane.

Željezo, magneziji i kalcij. Minerali važni za rad svih naših stanica u tijelu, snažne kosti, mišiće, brz oporavak nakon tjelesnih vježbi, te dobru funkciju srca i krvnih žila.

Tradicionalne medicine koriste sjemenke papaje kao prirodni lijek za ublažavanje raziličitih bolesnih stanja. Sjemenke djeluju antiupalno, antiparazitno i kao analgetik i često se koriste kod bolova u želucu i tretiranje lišajeva.

Papaja može pomoći i kod ublažavanja jutarnjih mučnina i bolesti putovanja.

Što je to papain?

Papain je enzim koji se nalazi u plodu i listu papaje. Nalazi se kako u svježem voću tako i u prahu papaje koji je dostupan kao dodatak prehrani.

Sa starenjem organizma naša gušteraća i želudac stvaraju sve manje probavnih enzima, što u konačnici dovodi do slabljenja procesa prerade proteina i pretjeranog rasta loših bakterija u našem gastrointestinalnom traktu. Papain stoga može pomoći u zasutavljanju ovih procesa i poboljšanju probave.

Papain smanjuje postoperativno oticanje, ubrzava zarastanje rana i smanjuje bol i upale nastale uslijed reumatoidnog artritisa. Pokazao se kao efikasan u borbi protiv psorijaze i groznica nastalih usled herpes zostera, bradavica i lišajeva, a sve zbog sposobnosti da rastvara proteine.

Papaja kao pomoć kod mršavljenja

Niska razina kalorija, malo šećera, bez masnoća, puno vlakana – sve to dovoljan je razlog zašto papaja može biti od pomoći kod mršavljenja. Ne zaboravimo naglasiti da enzim papain igra važnu ulogu jer uz dobru probavu, kvalitetnu razgradnju hrane u probavnom traktu i eliminaciju otrova iz  crijeva, dobar metabolizam znači i manje nakupljanje masnoća u tijelu i snažan imunitet. Ne zaboravite da uz kvalitetnu prehranu, za pomoć pri mršavljenju treba svakako uključiti i fizičku aktivnost.

Gdje kupiti papaju?

Papaya se može pronaći u većim trgovima. Niste li u prilici doći do ploda papaye, prah papaje bit će odličan dodatak prehrani.

 

 

 

 

 

Izvori:

California Rare Fruit Growers

US Department of Agriculture

Helt benefits of papaya

 

 


Dodaci

Komentirajte