» Objavljeno: | | Tagovi: eterična ulja, divlja ruža, aromaterapija, radionice aromaterapije | pogledano: 1060 put(a)

Ulje ploda divlje ruže za njegu oštećene kože

Jeste li znali da su opsežna klinička istraživanja u Južnoj Americi pokazala da biljno ulje ploda divlje ruže (Rosa rubiginosa) vrlo djelotvorno tretira opekotine (od sunčanih do radijacijskih). Za kožu jako oštećenu suncem, ulje se treba nanositi minimalno dva puta na dan, svaki dan do zadovoljavajućih rezultata.

Foto: Kristian Peters - Fabelfroh / Wikipedia

Foto: Kristian Peters - Fabelfroh / Wikipedia

Autor: Saša Radulović, aromaterapeut

Istraživanje je dalo i slijedeće rezultate: ulje ploda divlje ruže je regeneriralo kožu, smanjilo ožiljke i bore, spriječilo daljnje stvaranje bora i pomoglo da koža povrati svoju prirodnu boju i tonus. Od tada su i druga sveučilišta izvodila testiranje ulja, s pozitivnim rezultatima.

Također, jedno od svjetskih istraživanja provedeno na ženama koje su imale očigledne znakove fotostarenja je dalo sljedeće rezultate: nakon tri tjedna svakodnevnog korištenja ploda divlje ruže površinske bore su počele nestajati, pojačana pigmentacija se smanjila, a nakon 4 mjeseca bore i mrlje su potpuno nestale.

Hladnim prešanjem pažljivo osušenih plodova divlje ruže (najčešće Rosa canina i R. rubiginosa syn. R. eglanteria, no i R. moschata, R. villosa, R. rugosa i ostale srodne vrste), dobiva se ulje zlatno-crvenkaste do crvene boje zbog prisustva karotenoida iz ploda. Šipkovi plodići, ne usplođe, su dio ploda koji daje dragocjeno ulje.

Ulje ploda čileanske divlje ruže (znano i pod nazivom Rosa mosqueta) se dobiva iz vrsta R. rubiginosa i R. canina te rjeđe R. moschata. Redovito se navedene vrste pomiješaju (sve rastu divlje u južnim Andama) pa se iz miješanih plodova istiskuje ulje.

Ulje je iznimno bogato esencijalnim masnim kiselinama kao i karetonoidima. Sadržaj vitamina E penje se do 130mg/100g.
 

Plod divlje ruže je primaran odabir i za uklanjanje bora, strija, ožiljaka, keloida i staračkih pjega, spomenutih opekotina i kože oštećene UV zrakama te dermatitisa, ekcema, vitiliga, seboreje, psorijaze, akne rozacee i atopijskog dermatitisa. Njeguje suhu i kemijski obrađenu kosu, te krhke nokte.

Kod svakodnevne njege kože hidratizira i revitalizira kožu, povećava elastičnost i potiče povećanje kolagena.

Ulje ploda divlje ruže se može koristiti u dvije faze tretiranja strija (ožiljaka) - kao prevencija tijekom trudnoće, ili kurativno za već nastale strije. Iako vlada opće mišljenje da se već nastale strije ne mogu ukloniti, divlja ruža se pokazala kao vrlo učinkovito, a istovremeno blago prirodno rješenje.

Ljetna aromakozmetika

Jeste li znali da kozmetika za sunčanje spada među najštetniju kategoriju proizvoda? Odmah uz bok toj bijeloj kemikaliji nalaze se dezodorans i pasta za zube – dva proizvoda koja većina ljudi nekoliko puta dnevno pohranjuje duboko u svoj organizam. Jeste li znali da za 15 minuta možete napraviti  gotovo u potpunosti organsku kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 25 do 40, a za manje od 10 minuta možete napraviti mjesečnu količinu paste za zube u kućnoj radinosti, s provjerenim i sigurnim sastojcima?

Mnogo korisnih i praktičnih savjeta i recepata naučite na radionicama u centru Anias de Moras pod stručnim vodstvom aromaterapeuta Saše Radulovića.

Za više informacija o radionicama javite se telefonom ili putem maila.

 


Dodaci

Komentirajte